اهمیت تهیه نقشه­ های زمین شناسی

۲۸ اسفند ۱۴۰۳ | ۰۰:۳۴ کد : ۳۳۵ اخبار پژوهشکده اخبار تصویری
تعداد بازدید:۵۱
پس از تولید نقشه ­های زمین شناسی پایه کشور در مقیاس ۱:۲۵۰،۰۰۰ در سال­های آغازین فعالیت سازمان و پوشش کامل آن، متخصصان و تصمیم سازان برآن شدند تا نسبت به تولید نقشه­ هایی دقیق­تر در حوزه زمین ­شناسی و اکتشاف در مقیاس ۱:۱۰۰،۰۰۰ با هدف تولید اطلاعات پایه مناسب‌تر اقدام نمایند تا اطلاعات لازم برای کاهش ریسک بخش­های خصوصی و رونق معدنکاری و فعالیت­های عمرانی زیرساختی در کشور فراهم آید.
اهمیت تهیه نقشه­ های زمین شناسی

پس از تولید نقشه ­های  زمین شناسی پایه کشور در مقیاس 1:250،000 در سال­های آغازین فعالیت سازمان و پوشش کامل آن، متخصصان و تصمیم سازان برآن شدند تا نسبت به تولید نقشه­ هایی دقیق­تر در حوزه زمین ­شناسی و اکتشاف در مقیاس 1:100،000 با هدف تولید اطلاعات پایه مناسب‌تر اقدام نمایند تا اطلاعات لازم برای کاهش ریسک بخش­های خصوصی و رونق معدنکاری و فعالیت­های عمرانی زیرساختی در کشور فراهم آید.

همزمان با شروع برنامه­ های چهارم، پنجم و ششم توسعه، تهیه نقشه­ های زمین­ شناسی کاربردی در مقیاس 1:25.000 در مناطق شهری و اولویت­ های اکتشافی مورد اجرا قرار گرفت. بنا به نیاز مستقیم اجرای این برنامه به منابع گسترده مالی و پشتیبانی متناسب و نظر به عدم تخصیص آن مطابق برنامه ­ها و توانمندی­ های سازمان، حرکت به سوی تغییر مقیاس نقشه ­های کاربردی به مقیاس 1:50.000 در سال پایانی برنامه مذکور مورد بازنگری قرار گرفت. از سویی نبود تناسب لازم بین نیازهای شناسایی­ شده و منابع در اختیار سبب شده تا چرخش نگاه­ ها به این سمت معطوف شود که زمینه ­ساز بستری مناسب با استانداردها و رویه ­های جهانی، دستیابی به نقشه­ ها و انتشار آن­ها در بازه زمانی کوتاه تر و صرف منابع مالی کمتر انجام شود. هرچند تحقق این امر نیازمند ساختاری مناسب از منابع مالی اعم از بودجه عمومی و یا مشارکت بخش خصوصی و سرمایه ­گذاران در حوزه تولید اطلاعات پایه است که این مدل نیازمند اصلاح بنیادین ساختار فعالیت و بودجه سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی خواهد بود.

اهمیت تهیه نقشه­ های زمین شناسی

نقشه‌های زمین شناسی یکی از مهمترین اطلاعات پایه کشور بوده که در تمامی طرح ­های عمرانی، شهری، زیرساخت‌های ارتباطی، صنعتی، کشاورزی، انرژی و زیست محیطی کاربرد دارند. این نقشه‌ها با توجه به نیاز و کاربرد آن در مقیاس ­های گوناگون تهیه می­شوند که اطلاعات لازم جهت انجام اکتشاف مواد معدنی، مطالعات لرزه خیزی، تهیه نقشه‌های پهنه ­بندی خطر بلایای طبیعی، مطالعات زیست محیطی، برنامه‌ریزی توسعه شهری، آبخیز داری، طرح های مکان یابی صنعتی و شهری و طرح ­های مسیر یابی جاده‌ها و خطوط انتقال نیرو، انرژی و آب را در بردارند.
بی­ شک تولید اطلاعات پایه زمین‌شناسی و اکتشافات مواد معدنی در قالب 380 لایه اطلاعاتی گوناگون (دارای رکوردی منحصر بفرد در میان سازمان­ های تولیدکننده اطلاعات در کشور) برای ایجاد حرکت و سرمایه‌گذاری در فعالیت­های معدنی، زیربنایی و زیست محیطی نقش به­ سزایی داشته و دارد.

کلیدواژه‌ها: پژوهشکده علوم زمین زمین شناسی داده های زمین شناسی زمین ساخت زمین ساخت کششی زمین لرزه برداشت و تهیه نقشه های زمین شناسی در مقیاس های مختلف برداشت و تهیه نقشه‌های زمین‌شناسی


نظر شما :